✭ Сайт 2024 ✭

СЕГА Офлайн 0878 79 8080

000
  • Моят профил
  • Регистрация
  • Забравена парола

Вход

Регистрация

Кой е правилния процесор през 2024г

Първи администратор
28 май 16:07, 2024г  От Иво Марков(2)
ID: 14652 | Преглед преди 14 часа, общо 183 пъти
(4.2)МНЕНИЯ(0) Сподели с други Добави в любими (Профил)
Кой е правилния процесор през 2024г
Видяно 183 пъти

Без значение е, дали купуваш нов или правиш ъпдейт на предишен компютър, процесорът (CPU) има тотално значение като цяло.

По-високите тактови честоти, но също и  броя ядра правят чувствителна разлика в производителността - плавен гейминг, бързо изпълнение на задачи, включително графичен дизайн, видео обработка и най-вече видео конвертиране.Не трябва да забравяш обаче, че от избора на процесор завият, както дънната платка, така памет и захранване (в по-малка степен).

Какво трябва да прави процесорът ти

Ако търсиш CPU, който ще ти позволи да гледаш видео (без значение дали MP4 или MKV), да ровиш в интернет или да обработваш текст, със сигурност е достатъчен процесор от какъвто и да е клас - например с две или четири ядра. Ако обаче правиш няколко неща едновременно, трябва да помислиш за AMD Ryzen 3 2200G , или Intel Pentium от висок клас или процесор Athlon 200GE.

Ако ти трябва производителност за игри, тогава разгледай процесор Intel Core i5 или AMD Ryzen 5. В този случай е по-добре да се спестят пари за процесор и да бъдат пренасочени към графична карта, защото игрите определено се хранят от нея.

Работиш с Photoshop. After Effects или други приложения за мултимедия ?! Гледай процесори над 800 лева. Повече ядра или скорост са важни тук и добра идея би бил процесор Ryzen 7.

Идва ред на така наречената Работната станция. Тук сме в 3D рендинга, работата с 4K видео, с масивни бази данни ... Помисли за Intel Core X или AMD Threadripper. Те стигат до 64 ядра за брутална  многозадачност

За тези, които не пестят пари, бих препоръчал 16-ядрен Ryzen 9, като  отлична алтернатива за тотална производителност.

AMD или Intel

Вечният въпрос, нали ... Мисля, че до към 2017 г. AMD беше заклетият аутсайдер, но Ryzen тласна AMD към паритет с Intel по отношение на производителност. 

Истината е, че и двете компании имат много силни процесори. Като цяло най-бързите процесори са тези на Intel - серия Raptor Lake от 13-то поколение е хибридна архитектура на Intel, която съчетава ядра с висока производителност и ефективност в един пакет, за резултат от производителност както при натоварвания за игри, така и за производителност.

Очаквано цената е значителна в сравнение с конкурентните чипове на AMD ...

Въпреки това, мощните модели Ryzen 9 на AMD използват революционна технология за 3D подреждане и поемат водеща роля в производителността на игрите. AMD също използва X3D технология с по-старите си архитектури, за да направи невероятно ориентирани към цената CPU-та за игри. През последните години процесорите на AMD преминаха от чипове, фокусирани върху стойността и поглъщащи ток като за световно, към дизайн с повече ядра, повече производителност и по-ниско потребление.

PCI 5

Ех, този PCI5 ... Intel беше първия, който внедри PCIe 5.0 и DDR5 въпреки, че AMD вече поддържа и двете с процесори Ryzen 7000 и 9000. DDR5 е брутален скок напред въпреки, че Intel все още има ограничени възможности за овърклок.

Въпреки усилията на AMD, Intel печели CPU войната и през 2024 година. Разбира се, процесор AMD може да бъде по-добрият избор в зависимост от твоите нужди, например ако целта е най-ниска консумация на енергия или съвместимост с предишна твоя дънна платка.

Цена на CPU

Ценообразуването е най-важното съображение за почти всички ...AMD обикновено предлага по-ефтини процесори. Това обаче ангажира Intel да си върне пазарния дял и Raptor Lake продължава ценова война с AMD. Това не е приятно за AMD, когато процесори Raptor Lake получават короната за производителност въпреки брутално конкурентни цени.

Както Intel, така и AMD поддържат PCIe 5.0 и DDR5, но това води до увеличение на разходите за скъпи дънни платки, както и RAM памет, очаквано.

AMD неизбежно има нови изисквания към своите дънни платки, и това също качва инвестицията в сравнение с дънните платки от серията 600 и 700 на Intel, което  увеличава значително цените на платформата на AMD . Трябва да отбележа, че по този начин дънните платки са вече по-надеждни, но дава преднина на Intel.

Кой е правилния процесор през 2024г - 3

CPU овърклок

AMD позволява овърклок на всички модели чипове и всички дънни платки с изключение на A-серия и това е добре за ентусиастите. Intel предлага овърклок за процесори от K-серия, но е необходима торба с пари за дънна платка.

AMD оборудва с по-добри охладители, нещо повече - повечето охладители на AMD са перфектни за умерен овърклок, обаче компанията реши да не ги включва с моделите „X“. Intel също не добавя охладител за своите скъпи SKU от серия K с възможност за овърклок. С две думи, трябва да приготвиш торба с пари и за охладител ако идеята е да правиш овърклок.

Цената никога не е съобразена с това, което плащаш за процесор ...

AMD обича своя AM4 сокет за пет поколения чипове въпреки, че платформата ще продължи да съществува още известно време, новият AM5 сокет на AMD е за по-новите Ryzen 7000 процесори. AMD твърди, че AM5 ще бъде жив поне до 2025г и това е успокояващо за ентусиастите по отношение на ъпгрейд.

Ако целта ни е  да сравним процесорите на Intel срещу процесорите на  AMD изглежда, че през 2024г Intel предлага по-добрата цялостна производителност и стойност в целия спектър.


Кой е правилния процесор през 2024г - 4

INTEL CPU срещу AMD CPU консумация на енергия

Консумацията на енергия идва от избора на архитектура. По-високата консумация на енергия обаче е свързана с повече генериране на топлина, така че ще трябват по-мощни охладители.

Общо взето Intel намали консумацията на енергия до приемливо ниво, но все още консумира повече енергия от Ryzen. Въпреки това, Raptor Lake е много по-бърз от другите процесори.

Все пак, чиповете на AMD или консумират по-малко енергия, или осигуряват много по-добра ефективност на мощност към производителност. В резултат на това ще свършите повече работа, което е печелившо, и изискванията за охлаждане на AMD не са толкова непосилни. Най-новите процесори Ryzen консумират по-малко енергия от Intel на база мощност срещу производителност.

Не бихме могли да дискутираме овърклокването на процесор Intel срещу процесор на AMD, понеже Intel предлага най-голям овърклок. AMD няма толкова ръчна настройка и всъщност максималните постижими овърклокове на всички ядра често падат с няколкостотин MHz под максималното едноядрено усилване на процесорите. С две думи - овърклокването на всички ядра всъщност може да доведе до загуба на производителност в някои приложения.

Ако става въпрос за овърклок на процесор AMD срещу Intel, просто подготви торбата с пари – ще ти трябва процесор от серия K. Intel има и овърклок на паметта за последните дънни платки от серия B и H. Подходът на AMD е по-лесен и потребители, които сега започват да се занимават с овърклок биха го направили безпроблемно.


CPU и драйвери

Intel е по-добре с драйверите, наскоро дори Intel се зае с някой изостанали актуализации на драйвери за своята интегрирана графика и компанията работи по въпроса. От своя страна AMD постигна напредък, убеждавайки екосистемата на разработчиците да оптимизира за своите нови Zen архитектури.

РЕЙТИНГ И МНЕНИЯ

4.20

Мнения: 0 | Гласували: 18

5 Гласа
61%
4 Гласа
16%
3 Гласа
16%
2 Гласа
00%
1 Гласа
05%
ПРЕДСТАВИ МНЕНИЕТО СИ
GDPR Ready

Коя е столицата на Северна Македония?
Джокер: Определено не е София (използвай кирилица)

Съгласие с Общи условия на GT Computers


Последни коментари (28)

НОВОПотребител мъж
02 септември 12:53, 2024г  От Тишо
Свързването на вентилатора е странно. Изведени са два 6-пинови конектора (един з… Още ⟶
Потребител мъж
28 август 12:32, 2024г  От Стефчо Николов
Бяла кутия за комп е брутално! Хора това е яката работа даже да не са ви бели ви… Още ⟶
Потребител мъж
27 август 10:47, 2024г  От Nasko_92
Това нещо е толкова по-бързо от последния ми компютър, че е мечта да го използва… Още ⟶
Потребител мъж
10 август 21:33, 2024г  От MartiSF
Полезна статия, особено за тия жеги. Още ⟶
Потребител мъж
10 август 12:38, 2024г  От Victor_94
Метално тяло здраво и тежко, пантите се усещат твърди. Единствената ми бележка е… Още ⟶
Потребител жена
29 юли 10:49, 2024г  От Стефания Розберг
Хубав телевизор, по-добре се вижда вечер обаче повечето хора гледат вечер и това… Още ⟶