✭ Сайт 2024 ✭
000
 • Моят профил
 • Регистрация
 • Забравена парола

Вход

Регистрация

SSD или HDD

Първи администратор
04 февруари 19:55, 2024г  От Кирил Георев(2)
ID: 14653 | Преглед преди 1 ден, общо 112 пъти
(4)МНЕНИЯ(0) Сподели с други Добави в любими (Профил)
SSD или HDD
Видяно 112 пъти

HDD са устройства за съхранение с въртящи се плочи, които четат и записват данни.

SSD също съхраняват данни, но използват съвсем друга технология, вместо въртящи се плочи тук има чипове памет. 

SSD са много по-бързи, много по-тихи, много по-малки, много по-издръжливи и консумират много по-малко енергия, докато HDD са по-евтини и дори през 2024-та година предлагат повече капацитет за съхранение.

Ако цената не е проблем, SSD дисковете са по-добър вариант ощте повече, защото SSD дисковете предлагани през 2024-та година са почти толкова надеждни, колкото традиционните HDD.

Как работи SSD

SSD са нови твърди дискове, които съхраняват информация във флаш памет съхраняващи битове за незабавен достъпни от контролера. Скоростите на SSD надхвърлят тези на традиционните HDD в резултат на което твоят компютър работи осезаемо по-бързо.

Защо все пак обаче SSD ускоряват всеки компютър независимо дали десктоп или лаптоп ...Ето само някой аспекти:

 • Операционната система се стартира почти без закъснение
 • Всяка програма се изпълнява по-бързо
 • Всякакви големи файлове се зареждат бързо в програмата, която ги използва - например Photoshop и още повече After Effects
 • Импорт  и експорт на видео файлове от и към външни носители

Как работи традиционен HDD

Да си представим плочи покрити с феромагнитно покритие, които се въртят с огромна скорост (обикновенно 7200 оборота в минута) и то през цялото преме докато компютърът е включен. Посоката на намагнитване определя отделните битове, данните се записват и четат от радиално движеща се глава ...

Прилича на старите грамофони и е много ретро, нали ?! И понеже всичко това е механика, традиционният HDD е най-бавният и крехък компонент в твоя компютър. 

Да спрем до тук обаче с лошите неща, защото има приложения в които HDD са изключително ефективни. Обикновенно това са случаите в които е необходимо съхранение на огромни масиви от данни, които дори не е нужно да бъдат достъпни непрекъснато. 

Типичен пример за това са NAS устройства в които се намират огромни каталози с 4K филми (всеки един от които с размер около 80 - 100GB). нещо повече - тук дори е ненужжен светкавичен достъп, бърз запис и четене.
SSD или HDD - 2

За и против HDD и SSD

Единствената причина да имаш традиционен HDD би била необходимоста за съхранение на файлове с общ размер повече от  2TB. Дори тогава обаче, HDD трябва да бъде втори диск (обикновенно диск D) и отново първият диск (C) да бъде SSD.

Всъщност ако парите не са проблем, HDD може да бъде избегнат дори в разгледания случай, защото през 2024-та се предлагат не малко SSD с размер 4TB на цена около 400 лева.

Надеждност

Както вече беше споменато HDD е сложна система от изключително финна механика работеща в екстремни условия, нещо което само по себе си предполага ниска надеждност. Всъщност точно заради това гаранционният срок на HDD е максимално 3 години с редки изключения за 5 години на екзотични серии HDD (сещам се за WD Gold) които са преминали успешен тест за надеждност.

За съжаление обаче всичко това не означава, че SSD са вечни и е изключен случай на дефект, все пак SSD са електронни компоненти и като такива подлежат на дефектиране.

Със сигурност, на ваше разположение има специалист от GT Computers, който ще ти даде съвет за марка и модел SSD показали нисък процент дефектиране и така да бъдеш спокоен в избора си. В този смисъл обикновенно (за да не кажа - винаги) марката е от решаващо значение и SAMSUNG е абсолютният лидер в производството на SSD дискове.

Силно препоръчвам серията PRO която предлага капацитети до 4TB.


SSD или HDD - 3

SSD за лаптоп

Бих могъл да кажа, че SSD е задължителният диск за всеки лаптоп. SSD се нуждае от много малко енергия и това има значение за батерията на лаптопа.

HDD не е добър вариант за твоя лаптоп и защото не е удароустойчив. Ясно на всеки е, че лаптопа дори и на най-добрия стопанин да понесе някакъв механичен удар. Една от най-честите повреди е именно дефектирал HDD след удар и от тук неработоспособност на лаптопа като цяло. Това не може да се случва с SSD диск.

Колко по-бързи са SSD в сравнение с HDD

Отговорът би могъл да е кратък - брутално по-бързи са.Когато местиш големи файлове, HDD правят това със скорост от около 30 до 150 MB MB/s, докато в същата ситуация стандартните SATA SSD използват скорост около 500 MB/s. Тук обаче е важно да се каже, че огромен процент от произвежданите SSD през 2024-та година достигат скорости до 8000 MB/s - например NVMe SSD SAMSUNG 990 PRO.

Освен това, ако редактираш 4K видео файл SSD е правилният диск.

Ако трябва да завърша темата със скороста, нека го направя така:

 • Последователните четения са почти 60 пъти по-бързи
 • Операции за четене на 4K са около 200 пъти по-бързи
 • Зареждането на Windows обикновенно е около 10 секунди
 • Chrome  се зарежда без никакво видимо забавяне

Какъв е животът на SSD

През 2024-та година SSD работи безпроблемно 3 - 5 години, въпреки, че моделите на SAMSUNNG работят безпроблемно вече 10 години. Личното ми мнение е, че останалита марки също подобряват пеизажа и случаите в които SSD дефектират са рядкост.

Добрите SSD имат резервни клетки, които заместват евентуално мъртви клетки, затова колкото по-голям е SSD, толкова по-дълъг е неговият живот. Големите производители имат софтуер за диагностика, където се вижда здравето на твоя SSD. Добре е да не дефрагментираш SSD - това ще го състари неоправдано.

Сигурност и възстановяване на данни

SSD дисковете използват TRIM - командата за унищожаване на данни при изтриване на файлове. Благодарение на това, SSD изравнява износването на клетки, обаче може да се окаже проблем при възстановяването на файлове.

В този смисъл възстановяването на данни от HDD е по-лесно още повече, че вече има традиции в тази дейност и фирми, които се занимават само с това. Все пак възстановяването на данни от SSD е възможно, но е нужен професионализъм и специализирано оборудване.

Кой печели битката

Ако цената не е проблем, SSD дисковете са тези които би трябвало да предпочетеш. Традиционните HDD са вариант само ако трябва да съхраняваш големи обеми данни, ако не - SSD предлага по-добра производителност и по-бързо компютърно изживяване.

Надявам се, че бях полезен.

РЕЙТИНГ И МНЕНИЯ

4.00

Мнения: 0 | Гласували: 10

5 Гласа
60%
4 Гласа
10%
3 Гласа
10%
2 Гласа
10%
1 Гласа
10%
ПРЕДСТАВИ МНЕНИЕТО СИ
GDPR Ready

Колко е половината на 5000?
Джокер: Моля разделете (използвай цифри)

Съгласие с Общи условия на GT Computers


Последни коментари (22)

НОВОПотребител мъж
11 юли 21:25, 2024г  От Тони Смирнов
Здравейте, бих искал да кажа моитв впечатления от Microsoft Surface PRO 10. Полз… Още ⟶
НОВОПотребител жена
11 юли 13:24, 2024г  От Жанет
Длъжна съм да пусна пост след отделените почти два часа в магазина ви, когато ми… Още ⟶
НОВОПотребител мъж
11 юли 13:06, 2024г  От Марио Стоев
Имам на Dell Alienware m16, мога да кажа, че това е една невероятна машина. Проц… Още ⟶
НОВОПотребител мъж
10 юли 11:18, 2024г  От Николай
Току-що си взех LG 32GR93U-B и съм супер доволен! 32 инча, 4K,144Hz и всичко, ко… Още ⟶
НОВОПотребител жена
09 юли 16:23, 2024г  От Жанна Златева
Като цяло Acer Nitro AN16-42-R12M е як лаптоп, и не е само според мен. Единствен… Още ⟶
Потребител мъж
06 юли 01:36, 2024г  От Георгиев
Също го имам отпреди 3-4 месеца, не съм го местил даже. Преди очите ми се натова… Още ⟶